mandag den 27. januar 2014

Erkendelse.


Lyset over haven er jo ren magi. Det udstråles som bekendt fra solen, og forplanter sig gennem det tomme himmelrum med den enorme hastighed af 299,793 km i hvert sekund. Fra lyset udgår fra solen, og til det når vores - og alle andres haver, går der 8 minutter. Og her kan vi så sidde i havens bund, og falde i forundring over al den skønhed det livgivende lys sætter i scene - planternes farve og form - helt ned i de små detaljer som ribberne i de nyudsprungne Hostablade.Gennem åren har vi gået langs stranden og fundet flintsten med hul i. Den slags sten opstår vel ved, at en forstening af et dyr har løsnet sig, og er faldet ud. Her er disse sten placeret i en gruppe og falder ligesom naturligt ind mellem havens lave planter. Der samler sig regnvand i hullerne til glæde for både fugle og insekter. Vi føler os heldige, nå vi finder nogle af disse naturens små luner, og bringer dem hjem i haven.Vi har bragt utallige marksten hjem i haven, og jeg bliver aldrig færdig med at fascineres over samspillet mellem de bløde planter og de hårde og skarpe sten.Små krukker kan flyttes rundt og indgå i nye sammenhænge. Her den lette græs mod mere bastande buksbomkugler.Lysets vandring skaber stemning og variation hen over dagen.


En lavendel badet i lys og lysstrålerne fornemmes ned over buksbomhækken.Stierne rundt til havens forskellige afsnit ændrer sig over tid - planterne breder sig, og der må jævnligt reguleres.
Nede i bunden i havens lys og læ vokser de opstammede cotoneaster- kugler, som efterhånden har mange år på bagen. De skyder nye skud sommeren igennem, og må jævnligt have en tur med saksen.


Tidlig morgen og haven byder på den første tur rundt.Blomsterbedet virker rigtigt, når det ligner naturens egen måde at fordele blomster og farver på.Jeg kan godt lide de fritvoksende planter i kontrast til de formede.Den lille snefrytle `Luzula Nivea`, med de hvide duske sår sig villigt, og er altid velplaceret.

Søger man havens sjæl, afspejles den dybt inde i det grønne.


Den pilebladede pæres lette og kølige løv virker oplivende mod mørkegrønne kugler.Vandfladen i små fuglebade spejler himlens lys.
6 kommentarer:

 1. Hej Jörn!
  När jag ser dina bilder från din fina have börjar jag riktigt längta efter vår och sommar, hoppas det inte dröjer alltför länge.
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katarina
   Jeg har det som dig og sikkert mange andre, At det bliver rart at få vinteren overstået, og kigge mod forår.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Tak for en dejlig morgentur i haven, det var lige hvad jeg trængte til... :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Velbekomme. At gå morgentur i haven er ikke så ringe, hvis man kan trylle den grøn.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Man bliver virkelig aldrig traet af at gaa tur i din have selvom den er virtuel . Den er faktisk nojagtig , som jeg selv kan lì' :-) De bedste hilsener - Jane.

  SvarSlet
 4. Hej Jane
  Ja, en virtuel have er jo det man ser her, og den er jo at foretrække som naturel. Det glæder mig, at du alligevel har glæde af at går tur i den..
  Kh. Jørn

  SvarSlet