fredag den 18. juli 2014

Med saksen i hånd.


Rundt i haven er placeret bonsaiagtige planter i deres skåle - her en solcypres. Ikke fordi vi har noget ønske om at vores have skal være på japansk. Men min glæde og interesse for at klippe og forme planter har bevirket, at jeg har fundet det naturligt også at pusle med denne teknik.

Jeg må nok sige, at vi har ladet os inspirere af mange haveformer -også historiske som renæssancen og barokken - i hvert fald lånt elementer fra sådanne stilarter og brugt dem på vores egen måde.
I stilhistorien taler man om historisme, hvor man blandede stilarterne sammen (onde tunger kaldte perioden for stilforvirring), der florerede i slutningen af 1800-årene.Det lille fyrretræ skal have mest mulig lys, men når vi er hjemmefra i flere dage, sættes den ind i skyggen for ikke at tørre for hurtig ud.Den lille fyr har netop fået en tur med saksen.

Japansk guldlærk.
Olieplanten har smukke blade.


Rosen Tommelise.
Det er vigtigt at tage sig en slapper her i sommervarmen.Planterne må dog holdes i form.Dette lille arrangement må klippes jævnligt hen over sommeren for at det kan holdes stram i formen, og jeg nyder egentlig processen. Efter endt arbejde tager jeg løvsugeren, og blæser det ind under buskene.


Efter et par dage om græsenkemand (uden græs) trængte jeg ligesom til at der skulle ske lidt, hvorfor jeg kørte en tur og cirkulerede omkring min fødeby Randers. Jeg endte på Roeds Planteskole og Havecenter nordvest for byen, som jeg kendte fra tidligere, og som har et stort sortiment af planter. Jeg faldt for denne opstammede (podet på stamme) Ilex aquifolium `Myrtifolia`, og kunne straks se, hvor i haven den skulle placeres.

Da den unge pige, der ekspederede mig så mit valg sagde hun: "Nå, en kristtorn på en pind" - og det er jo hvad det er. Jeg forklarede hende, at jeg kun har en lille have, men stor planteappetit, hvorfor nogle af planterne må løftes op, så haven derved befinder sig i flere etager.Det er rart med lyden af rindende vand i disse skønne og varme sommerdage.
2 kommentarer:

  1. Det er sjovt at se interessen for klippede træer i skåle, uden at det behøver at være bonsai fuldt ud. Selv er jeg glad for bonsai og japansk have. Dejlig have I har.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er fascinerende med de små træer i skåle. Tak og i lige måde, der ser også ud til at du har en fin have.

      Slet