tirsdag den 10. februar 2015

Smag og behag.


Vi har gennem årene haft stor glæde ved at finde smukke granitsten og transportere dem hjem i haven. Det er en udfordring at placere dem mellem havens planter, og det er ikke altid det tilfredsstiller vores skønhedssans i første omgang, hvorfor vi ofte slæber rundt på dem i forsøget på at opnå en mere tilfredsstillende løsning. Og egentlig findes der vel ingen regler for den slags, det må alene bero på den enkeltes smag og opfattelse af, hvad man synes ser smukt og naturligt ud. Og faktisk gælder der den regel overalt i haven, at der ingen regler findes for, hvordan en have skal se ud, men at det overlades til den enkeltes fantasi og skaberglæde.

Havens design - arbejdet med plantesammenstillinger,  materialevirkninger og glæden ved at se det udvikle sig, synes jeg, er selve essensen af havelivet.
Kejsertræet, Paulownia paniculata har dejligt store blade, som er en god kontrast til de forskellige mindre blade underneden.I den lille have er der masser af plads opad. Derfor er det en god ide at planlægge, at haven befinder sig i flere etager. De store træer er haverummenes loft, der beriger haven med den `vandrende skygge`, som hen over dagen giver en behagelig trivsel for både planter og mennesker på hede sommerdage.Pilebladet pære, Pyrus salicifolia har smukt køligt løv, som harmonerer fint med havens øvrige grønne toner.Det store træ ved terrassen er en askbladet løn, Acer negondu `Varigatum`, der med sine lyse, hvidbrogede blade filtrerer lyset på en behagelig måde i de opdelte rum under den, hvorved træet kan erstatte en parasol. 


Rosen Pink Dawn.Acer shirasawanum `Aureum` har næsten selvlysende blade ved udspring. 
Sydbøg, Nothufago antarctica er af bøgefamilien, og er her klippet i kugler.11 kommentarer:

 1. hvilke smukke billeder !!!
  Jeg ønsker dig en stor uge !!! elsker alle angie fra Tyskland

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Angie
   Det glæder mig, at du kan lide mine billeder. Du ønskes også en god uge.
   Kh. Jørn

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 2. Hvor er det nogle fine billeder. Du har rigtig mange fine sammensætninger. Jeg synes, stenene er meget smukke i selskab med især stedsegrønne. Tak for inspiration.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janne
   Velbekomme. Ja, lige netop sammensætningen mellem små stedsegrønne heksekost og sten fascinerer mig meget.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Det er en dejlig have - og blog - du har. Jeg finder megen inspiration i plantesammensætningerne med de mange forskellige grønne vækster, bladenes struktur, det vildtvoksende imod formklipning og så det raffinerede indslag af blomster ind imellem. Som et lille hip til farven og lyset: værs'go! Er også begejstret for at der er plads til store træer - en mangelvare i mange haver desværre.
  Har selv netop startet en blog og glæder mig over at kigge og læse på din og andres fine billeder og havetanker.
  Venlig hilsen fra ullashave.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Det glæder mig, alt det som du får ud af at følge min blog. God fornøjelse med din egen blog.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Ni visar så mycket fint så att det är svårt att kommentera, men alla fina träd faller jag för. Alla kontraster som det ger är så fint.
  Trevlig helg, hälsningar Ewa :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ewa
   Tak. Det er dejligt at du finder glæde ved at kigge i billederne fra haven.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Underbara trädgårdsbilder!!!
  Ha en fin söndag!

  SvarSlet