torsdag den 9. juni 2016

Noget smukt at se på.


"Vi skal have noget smukt at se på. Ellers bliver vi sindssyge", hævdede digteren Henrik Nordbrandt forleden i en artikel i Kristeligt Dagblad. Og han har jo ret, det ville være en fattig tilværelse, hvis man for eksempel ikke havde mulighed for at opleve skønheden i  kunst og natur. For egen regning vil jeg tilføje, at man i haven kommer tæt på naturen. For selv om haven regnes for at være kultur, vil man i arbejdet derude mellem planterne opleve det som den evindelige proces med og mod naturen - en proces, der for nogle mennesker udløser udfordring og haveglæde.



Den samme dag kunne man i samme avis læse en artikel af Louise Graa Christensen med overskriften: "Havearbejde er god terapi". Og hun skriver, haven er et fristed for sjælen. Sådan føler mange, og faktisk er det også underbygget af videnskaben. Idéen om havearbejde som terapi vinder frem.



Man ved ikke præcis hvorfor tid i haven er så sundt - skriver hun videre, men jeg tror, det handler om at komme i en tilstand af balance og forbundethed til virkeligheden omkring en. Havearbejde er sundt for såvel krop som sjæl. Man glemmer sig selv og sine problemer og får samtidig motion.










Det er godt, at man i videnskabens verden er begyndt at interessere sig for fænomenet. Et af de seneste skud på stammen er en rapport fra den britiske tænketank King´s Fund. På baggrund af en række tidligere undersøgelser om emnet anbefaler folkene bag rapporten ligefrem, at havearbejde skal sættes på recept. De henviser blandt andet til en videnskabelig artikel fra forskere på universiteter i Westmister og Essex, som viser, at bare 30 minutters havearbejde om ugen kan hjælpe på alt fra depressioner til vrede og forvirring. Desuden skulle tid blandt planter hjælpe på både selvværd og anspændthed i det hele taget. Derudover synes dem med grønne fingre at være i bedre fysisk form end deres knap så haveglade medmennesker.












"Når du laver havearbejde, er du aktiv i stedet for at sidde uvirksom hen. Samtidig er du dybt fokuseret på nuet og kontakt til naturen i stedet for hele tiden at være i gang med at forsøge på at finde mening i et eventuelt tankekaos. Du stimulerer både krop og psyke, som jo er et sammenhængende organ".








































































































4 kommentarer:

  1. Det tror jag på. Så klart det är rätt! Mer trädgårdsarbete på recept:)
    Fin trädgård ni har. Gillar alla de olika formerna på växterna och stengångarna.
    Trevlig helg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Merja.
      Ja, havearbejde på recept ha- ha. Tak, også god weekend til dig

      Slet
  2. Käre Jörn! Nu har jag kikat på bloggen för jag vet inte vilken gång i ordningen. Jag skäms en god del för det att jag bara har tittat och njutit utan att en gång säga hur fantastiskt njutbar din have är. Jag har hunnit en bit in på 80-talet så krämporna hopar sig. Men, jag tänker varje morgon på "den vidunderliga nåden av ännu en dag" när jag kan gå ut i min pyttelille have och kika på vad där har hänt sedan dagen före, rycka bort ett och annat ogräs eller bara sitta ner en stund och njuta. Visst är haven en lisa för själen när kroppen inte är som man önskar. Vi hoppas i alla fall kunna göra en tur till Silkeborg någon av de dagar när ni har åben have. Ha det gott hälsar Margareta och Carl-Johan på andra sidan Kattegatt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Carl-Johan.
      Tak for din kommentar. Jeg blev både glad og lidt rørt over din beskrivelse af dit forhold til din have, hvordan du færdes der i det daglige, og din store glæde ved det du oplever derude, og din glæde ved livet. Det ville være hyggeligt om du og Margareta kom en tur over på denne side af Kattegat og besøgte vores have denne sommer.
      Kærlig hilsen
      Inger og Jørn

      Slet