onsdag den 17. juli 2013

Engelske haver 1. del.


Inger og jeg er netop kommet hjem fra en tur til havelandet England. Vi rejste med Tiffany Tours og med havearkitekten Annemarie Lund som rejseleder og en flok hyggelige, mere eller mindre haveinteresserede mennesker fra forskellige egne af Danmark.

Det var efterhånden femten år siden vi sidst var i England for at se haver, og nu så vi nye, samt genså nogle af haverne fra dengang. Englænderne kan noget ganske særligt med haver - det er svært ikke at lad sig begejstre og inspirere, og hvorfor skulle vi ikke også det, det var jo simpelt hen det vi var kommet for.Den første have vi besøgte var Wisley Garden, der regnes for haveselskabets flagskib, og kan byde på alt hvad et havemenneske kan begære. Man ville jo være et skarn, hvis man klagede over ferievejret, når solen hver dag skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen svingede mellem 25-28 graders c.. Der var dog lige det med fotolyset, der gav nogle alt for hårde kontraster.Great Dixter


Efter en solid engelsk morgenmad har man virkelig noget at stå imod med. Tirsdag formiddag besøgte vi Great Dixter, som har vært hjemsted for Lloyd-familien siden 1920. Efter at Nataniel Lloyd købte  Great Dixter i 1907 engagerede han arkitekten sir Edwin Lutyens til at restaurere huset og gennem en ny haveplan give haven en stærk struktur, bl.a med topiary i form af store, formklippede taks. Havebogsskribenten Christopher Lloyd fortsatte arbejdet efter sin far og skabte en serie af farverige haver, der betragtes som indbegrebet af engelsk havekultur.


Lutyens Arts and Crafts elementer er stadig meget tydelige i form af forskellige haverum, de mere formelt disponerede er oftest relateret til huset, og giver haven dens rygrad, som samtidig er en fleksibel grundstruktur i en forsænket have og opdeling med takshække, der både er retlinede og kurvede.

Der eksperimenteres med stor og kontrasterende variation, både med farve og eksotiske planter.
Sissinghurst


Haven ved Sissinghurst var nøjagtig så dejlig som vi mente at kunne huske den. Haven er skabt fra 1930`erne til sidst i 1960`erne af digteren og forfatteren Vita Sackville-West og hendes mand, Sir Harold Nicholson.Ved hjælp af gamle slotsmure og hække er der skabt en halv snes meget forskelligartede havrum, såsom The White Garden og The Cottage Garden. De har alle hver sit særpræg, hvilket gør havn meget speciel. Sissinghurst har siden 1968 været ejet af National Trust.
Den Hvide Have har fascineret og inspireret mange havefolk gennem årene. Jeg mener, på et tidspunkt at have læst, at Gertrude Jekyll omkring 1930 var inde over, og var inspirator til netop Den Hvide Have - i alt fald var det én af hendes favoritvirkninger - det hvide og de sølvgrå farver. Gertrude Jekyll var oprindelig billedkunstner, men måtte opgive maleriet på grund af dårligt syn, hvorefter hun slog sig på haveindretning og brugte blomsterbede som udtryksmiddel.


At se smukke haver virker som oplevelsen af al anden god kunst 
- det løfter sindet og gør én glad.Fortsættelse følger.

11 kommentarer:

 1. Takk for alle de flotte bildene! Det må ha vært flott å være der og se alt dette :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Velbekomme. Ja, det var en dejlig oplevelse at se de fine engelske haver.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Det lyder som en rigtig dejlig tur og jeg nød i hvert fald billederne og historierne om disse tre første haver.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja, det var bestemt en dejlig tur, og jeg har mange fine billeder, der ligger og venter.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. Fine billeder - tak for turen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tak, og velbekomme.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Hej Inger og Jørn
  Tak for godt selskab på turen, det er så fint at gense turen gennem dine billeder, der var ting som jeg allerede havde glemt og fine sammensætninger jeg knap nok havde lagt mærke til. Glæder mig til billederne fra de andre haver :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi Sussinghurst
   Tak i lige måde. Det er først nu, at det går op for mig, at det var dig. Jeg genoplever selv turen gennem billederne, som jeg lægger ud.
   Kærlig hilsen til jer begge.
   Inger og Jørn

   Slet
 5. you have a great blog ^ ^
  you want to follow each other?
  follow me and let me know with a comment
  and follow you too :))


  kisses
  http://lemonchicbeautyfashion.blogspot.it/

  SvarSlet
 6. Tak for at vi får mulighed for at se billeder fra de smukke haver, som I har besøgt.

  SvarSlet
 7. Tak for turen, så sidder man her og smiler og sukker henført. Tre dejlige steder du viser.

  Jeg havde håbet på en tur til Wisley denne sommer, men det bliver vist alligevel ikke til noget.

  SvarSlet