søndag den 28. juli 2013

I den hjemlige have Ved Hegnet.Vi har været en tur i Ribe, hvor vi fandt denne lille fine `blomsterterrasse´ i jern. Vi kunne straks se dens charme og muligheder, og faldt for dens klassicistiske udseende - og prisen kr.150,00 var der vel ikke noget at sige til.

Når sandheden skal frem, er den oprindelig skabt og anvendt som  hundekurv. Historien er den, at en smedemester i Ribe havde en hund, som hele tiden bed sin kurv i stykker, hvorfor han til sidst lavede denne i jern.Efter en tid at have skrevet og fortalt om andres haver, er det helt rart, at samle sig lidt om sin egen.

Vi har regelmæssigt været hjemme fra sommerhuset for at vande det mest udsatte og selvfølgelig alt det nyplantede fra i år. Rundt om i sommerlandet har vi set haver, hvor der har været meget bar jord, hvilket hurtig kan få en have til at se både tør og lidende ud - for ikke at tale om græsplænerne.


Vi er glade for vores store træer, der giver vandrende skygge hen over en varm og solrig sommerdag, hvilket skåner både planter og mennesker, og når vi så planter så tæt som vi gør, hjælper det også med til at holde på jordens fugtighed.Ud over at holde på fugtigheden siges plantetætheden også at være godt for, at jordens mikroorganismer som svampe og bakterier samt regnorme kan eksistere, hvilket er en forudsætning for nedbrydningsprocessen af plantedele, hvilket igen er afgørende for en sund muldjord.

Planternes mange rødder optager jordens næringsstoffer, så de ikke når ned til grundvandet og forurener.Endelig synes vi også, at det at plante tæt og varieret giver haven mere naturlighed.
Under de skyggende, letløvede træer flytter lyset sig langsomt i dagens løb - haven, det langsomme skuespil, hvor tingene tager tid.


Stien slår et lille sving - de små detaljers betydning.Små figurer titter frem på turen rundt og bidrager til havens overraskelser.


Den lille engel som vi hjembragte fra England, har tilsyneladende fundet sig godt til rette i haven.På vej hjem fra sommerhuset kom regnen. Vi fik den støvede bil vasket grundigt. Og hjemme i haven mødtes vi af en frisk og krydret duft.Det er som om hele haven ånder, og strækker sig befriet mod himlen efter regnen.
Den rødbladede poppel fra England befinder sig også godt, og er nu ved at etablere et rodnet, så den kan begynde at skyde i vejret.Den engelske `Snow Angel`strutter af velvære. Ingen havde vel forstillet sig, at den som baby skulle komme ud på en rejse, for at vokse op i Danmark.Den velsignede regn sætter skub i havens planter. Den gule Acer shirasawanum `Aureum` som vi hjembragte fra Holland sidste sommer,  har også fundet sig til rette i havens muld. Den er plantet i et hævet bed, så den ikke står og sopper i vand om vinteren, hvilket kan give anledning til svampeangreb.Rosen Tommelise står her på kanten af at få tilstrækkeligt med lys, men kvitterer dog med lidt blomstring.

Med den kærkomne regn vil haven bugne med frodighed.


Vi har plantet rødkål forskellige steder udelukkende på grund af bladenes smukke farver.

De store blade af bronzeblad og fløjshortensia er en god kontrast til de omgivende planter og giver en dejlig ro i billedet.


Rosa Coral Dawn.Silkekatost var frosvundet fra staudebedet, men er nu genplantet.Skarntydegran, Tsuga can. `Pendula` er en af de nyplantede fra i år, og er blevet vandet flittigt sammen med de nyplantede hække i taks.Noget af det som har klaret sommeren fint, er de tørketålende i indkørslens midterrabat. Rosen Bonica elsker sol og varme, men kræver også vand, hvorfor vandslangen af og til får lov til at ligge, og lade vandet sive ned til rødderne.

4 kommentarer:

 1. Hvor er kurven fin.
  Dejlige billeder fra jeres sommerhave.
  Det ser frodigt grønt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tak. Vi nyder også haven rigtig meget.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Smukt og frodigt og mangfoldigt - det må være skønt at komme tilbage til haven efter at have været væk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi.
   Tak. Det er altid dejligt at komme hjem og se haven med nye øjn.
   Kh. Jørn

   Slet