søndag den 30. juli 2017

Rundt i en have.


At vandre ind i en have og gå på opdagelse rundt ad stierne er vel det helt essentielle ved haveoplevelser. 



Hvad gemmer der sig mon om næste hjørne? Det ikke at kunne overskue haven fra et sted, men at man må bevæge sig rundt, giver turen mere indhold og oplevelse. Egentlig var det vel japanerne, der lærte os det nye syn på haver. Barokhaven skulle man opleve på én gang, og den skulle helst opleves i sammenhæng med bygningerne, så man i ét hug kunne fremvise og imponere beskueren med alt det man formåede.



Den formelle have var den stil der tegnede mange hundrede års europæisk havekunst, hvor det symmetriske understregede den faste rytme. Først med landskabshavens opståen, fik man en mere levende, naturpræget og asymmetrisk rytme, hvor stierne snor sig naturligt gennem haven og planterne placeres frit, som naturen kunne have gjort det. Dog er der ikke noget til hindre for, at man formklipper visse af havens vækster i kontrast til alt  det fritvoksende.



I virkeligheden lever vi i en tid, hvor der ingen regler er for, hvordan en have skal udformes. Haven er det sted, hvor den enkelte kan være sin egen designer. Ud fra smag, idé, fantasi og personlighed er der frit slav. Og det er jo lige netop det, der gør det spændende at besøge andres haver: " Vis mig din have og jeg skal sige dig, hvem du er".




















































6 kommentarer:

 1. Hei Jørn. Det er viktig å plante slik at hagen blir hemmelighetsfull. Det er ikke moro å oppleve alt på en gang. Det er alltid moro å besøke andres hager og få inspirasjon. Det får en til fulle i deres hage. Flotte bilder som alltid. Fin kveld til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
 2. Hej Hanne-Lise. Tak. Du har ret i dine betragtninger. Det er altid dejligt at få inspiration ved at gå på opdagelse i fremmede haver.
  Ha´en god dag.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 3. I very much like your pattern it's beautiful,thank for sharing good i dea !

  ดูหนังออนไลน์

  SvarSlet
 4. I enjoyed over read your blog post.
  Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
  I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
  หนังออนไลน์

  SvarSlet
 5. I enjoyed over read your blog post.
  Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
  I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
  หนังออนไลน์

  SvarSlet