lørdag den 22. juli 2017

Sommer i urtehaven.


Ser man sig om i urtehaven rummer den lige nu megen poesi. De helt almindelige ting til maden står her lidt vildsomt og uden noget egentlig system, og det er nok den tilsyneladende vildskab, man forbinder med noget romantisk. For lige her står sanseoplevelserne i kø - alt det visuelle som form og farve, dufte, lyde o.s.v..
Vores urtehave står i højbede med kanter af trykimprægneret træ, og blev skabt for 30 år siden. Træet holder endnu og er egentlig blevet smukkere, som årene er gået. Forbilledet var vist den engelske Portage garden - altså denne blanding af krydderurter, grøntsager og blomster. Efterhånden er grøntsagerne veget noget til fordel for blomster, men stadig væk masser af af krydderurter.Rammen har været den samme gennem årene, men indholdet har langsomt skiftet år efter år. Også her skal der herske frodighed, og vi tillader lidt mere rod her end i den øvrige have. Vi taler i urtehaven om det 'romantiske rod'.Det bliver let en gentagelse med bordet og de to stole i baggrunden. De to siddepladser er vigtige for os. for lige her indtager vi vores morgenmad om sommeren, når vejret er til det. Forskellige tidspunkter hen over sommeren og vekslende lys over dagen, vil være med til at skabe lidt variation

Bemalede gamle grydeskeer er blevet til skilte, der kan hjælpe med at finde frem til krydderurterne.

Morgenfruen er en smuk blomst, men mange betragter den som ukrudt, og den er afgjort ikke noget for plantesamlere. Den er for nem, sår sig fra år til år og dukker op, hvor det passer den. Jeg kommer til at tænke på et gammel dansk ordsprog, der siger: "Det som er sjælden og kommer langt fra er dyrt - det som koster intet, agtes intet".
Sødskærm også kaldet Spansk kørvel giver frodighed i urtehaven. Den har i juni smukke hvide skærme, og løvet giver en velsmagende kryddersnaps.

Den blå Hjulkrone sår sig, men er let at fjerne, hvis man får for mange.Kartebolle er en statelig plante, er to-årig og sår sig let.


Jeg synes, at urtehavens vildskab taler til drømmene om den fredfyldte, romantiske have.

Salaten stortrives under roserne.


Her er salaten plantet under mere 'ordnede'  forhold.


Et år blev rød- og grøn salat plantet sammen med den grå Cypresurt.Et andet år legede vi med at plante salaten i kvadrater.10 kommentarer:

 1. I har bare så smuk en have...jeg bliver aldrig træt af jeres dejlige billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne. Tak. Interessen for have og foto går op i en højere enhed og stopper nok aldrig.

   Slet
 2. Ack så vackert...
  Sommarkram från Titti

  SvarSlet
 3. Hej Titi - tak, også sommerkram herfra.

  SvarSlet
 4. Hei. Gleder meg alltid til det kommer innlegg fra deg. Tenk å sitte der og spise morgenmat og skue utover. Skjønner at den plassen betyr mye. Så vakkert, så vakkert. Ønsker dere en god helg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne-Lise. Tak. Det er dejligt at have følgere, der glæder sig til mine indlæg. Også god weekend til dig.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 5. For et uendelig vakkert rot, det må være en drøm å gå rundt og samle urter til matlagingen. Ha en fin søndsg. Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne-Kristin. Ja, vi nyder vores rod, og det er dejligt at gå rundt derude. Også god søndag til dig.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 6. jeg bliver aldrig træt af jeres dejlige billeder.


  ทางบ้าน

  SvarSlet
 7. I enjoyed over read your blog post.
  Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
  I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
  หนังออนไลน์

  SvarSlet