tirsdag den 4. juli 2017

Stilhed


I fremtiden vil stilhed blive en mangelvare, det er forlængst erkendt af fremtidsforskere, der imødeser tiltagende støj fra det omgivende samfund og mangel på steder, hvor man kan trække sig tilbage og finde stilheden.

H.C. Andersen talte om 'skovensomhed`, behovet for alene at drage ind i skoven og finde ro og fornemme ensomheden for en stund. I det hele taget havde man i romantikken et sværmerisk forhold til naturen, man talte om at drage ud for at finde 'poesiens blå blomst'.

Ganske som man kan drage ind i skoven kan man vel også tænke sig det, at søge 'dybt' ind i haven, som et sted, hvor man finder ro og harmoni. Andersen siger i eventyret om Den grimme Ælling, at andemor lod de små ællinger kigge på alt det grønne derude i haven, da de kom ud af ægget. For det grønne er så godt for øjnene.
Og for sindet, siger man i dag, og anlægger terapihaver til stress-ramte mennesker og for mennesker, der har ondt i sindet.


Det er godt for både krop og sjæl at arbejde i haven. Men man bør også stoppe op, sætte sig og nyde det fredfyldte og skønne. Lade sindet fornemme de omgivende sanseoplevelser, sidde og reflektere, vegetere - eller hvad det nu er man gør. Man skal nemlig en gang imellem sætte sig, eller bare gå rundt uden mål og med, i det man kan kalde for lediggang. Kierkegaard siger i et af sine skrifter: "Lediggang som sådan er ingenlunde roden til alt ondt, tværtimod, det er en sand guddommelig tilstand - om man blot  ikke keder sig".
Og for egen regning vil jeg tilføje, at skulle man virkelig komme til at kede sig, er det vist ikke så farligt. Man taler om at netop kedsomhed kan være med til at åbne op for de kreative processer - også børn må gerne opleve at kede sig.

Støj er udtryk for liv, stilhed er livgivende.


16 kommentarer:

 1. Jeg kan kun give dig ret. For så vidt er både stilhed og kedsomhed tilstande der åbner for de kreative sluser, lige så vel som liv og larm kan have sin berettigelse på andre tidspunkter.
  Men hvis jeg sad på en stol i jeres dejlige have tror jeg nu ikke jeg ville komme til at kede mig. Der er så mange finesser og finurligheder, rolige klippede flader og former og viltre brogede indtryk på én og samme gang, at det ville være befordrende for fantasien og kreativiteten sammen med roen. En perfekt kombination kan jeg forestille mig.

  Tak for de smukke billeder og vise ord!
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla. Tak for din kommentar der rummer god indlevelse i mine tekster og billeder. Det er altid dejligt at finde forståelse af sine synspunkter.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 2. helt enig med dig, at man skal stoppe op en gang imellem og bare nyde øjeblikket i haven !!, selvom at det kan være meget svært...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim. Ja, det er vigtigt at være til stede i Øjeblikket.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 3. Smukt formuleret og åh, så rigtigt��. Tak for smukke billeder, der i sig selv giver ro og glæde. Venlig hilsen Birthe

  SvarSlet
 4. Hej Birthe.
  Tak. Det glæder mig, at du finder ro og glæde i mine billeder.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 5. Hei. Ingenting er som å ta med seg kaffekoppen ut i hagen om morgenen før det våkner til liv rundt oss. Stillhet. Skjønt. Går det an å kjede seg i en hage da, ihvertfall ikke deres. Nydelige bilder som alltid. Ønsker dere en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
 6. Hej Hanne-Lise.
  Ja, jeg holder også af en meget tidlig kop kaffe i haven før omgivelserne vågner. Det er en god begyndelse på dagen.
  Også god aften til dig.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 7. Intet mindre end fantastisk 👌
  Og coverbilledet 👌
  De største hilsner fra en lille - ret ny have på 4 år, anlagt i en gammel have - i Ribe 👋

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Irene. Tak. Det lyder dejlig romantisk 'ret ny have, anlagt i gammel have - og så i Ribe.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 8. Hei Jørn og Inger.
  Når jeg leser ditt fine innlegg om stillhet og ro. minnes jeg de ganger jeg har spilt den vakre danske sangen "I skovens dype stille ro..." på min saxofon. For noen år siden hadde jeg til og med gleden av å spille den, sammen med en dansk pianist, på en semesteravsluttning på en skole i Aalborg. Vi var for øvrig ikke på festivalen i Silkeborg denne sommeren, men skal på "Den blaa festivalen i Aalborg" i august. Da kan det hende vi sees igjen... Uansett regner jeg med at vi sees neste sommer da vi kommer med hele vår haveforening - hvis alt går etter planen.
  Med hjertelig hilsen fra Lars.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lars. Ja, H.C. Andersens digt og den skønne folkemelodi smelter smukt sammen, og er indbegrebet af fred, ro og stilhed. Vi håber, at alt kommer til at gå efter planen når I næste sommer kommer på besøg med jeres haveforening.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 9. Stillhet er viktig, og hagen din ser ut til å innby til det. Jeg er forresten begynt å samle stein for jeg vil ha sånne hageganger som på bildene.
  Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ingeborg.
   Ja, stilhed er vigtig og vi finder den også i vores have. Det lyder spændende, at du vil til at lave stenstier. God arbejdslyst og god weekend til dig.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 10. Så vakkert, både bildene og teksten!
  God weekend, hilser Nora

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nora, Tak, det er hyggeligt at du kigger med.
   God weekend.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet