lørdag den 8. juli 2017

I HAVEN VED HEGNET.


Rundt i havens bede har vi anbragt en del fuglebade. Dels naturligvis af hensyn til fuglene, men også fordi det giver en spændende effekt, når lyst brydes i vandfladen og på den måde giver liv og variation. Og er der noget, der er vigtig i en have er det netop variationen. Oplevelserne i haven er det der giver haveglæde. Faren ved at skabe for meget variation er, at det hurtig kan blive 
noget rod. Man kommer ikke uden om det man kan kalde 'æstetiske overvejelser'.En blandet, tæt beplantning af bunddækkende planter er noget af det vi tilstræber. I flæng kan nævnes Hasselurt, Biskophat, Bispehue, Bregnen Strudsvinge, og en klippet Buksbom som kontrast til alt det fritvoksende. Vi kan godt lide at få lukket af med planter, så der ikke er bart jord at se på. Vi synes, at det ser mere naturligt ud samtidig med, at der ikke kommer ret meget ukrudt op.Her en del blandede materialer, hvor vi alligevel forsøger at opnå en hvis harmoni.En formklippet buksbom er her anvendt som 'fokuspunkt' op mod staudebedets 'poetiske rod'.Vi har valgt at dele terrassen op i flere mindre rum, hvorved der opstår mere intimitet.Rundt i haven står små formklippede buske - her en Cryptomeria japonica og i bunden en tæppedannende smalbladet Timian.Her er en Sydbøg klippet i kugler.Vi har slæbt utrolig mange sten hjem i haven. Sten og planter klæ'r hinanden, og det er spændende at opbygge bede, så man sine steder kommer lidt i højden.Her har vi valgt at opstamme en lille dværgfyr og en dværggran.Trods deres lidenhed var de alligevel blevet for store i stenbedet. Alternativet var at de skulle fjernes, men ved den lille 'operation' blev der skabt lys og luft under dem og plads til lidt stenbedsplanter.Men egentlig må haven vel kunne tale for sig selv. Vi tilstræber ro, harmoni, men som tidligere nævnt også variation, så vi undgår det monotome, ligesom vi har opbygget haven asymmetrisk for at opnå en levende rytme.Stierne er et kapitel for sig, der ud over at vi altid kan komme tørskoet rundt, også har den funktion, at de adskiller bedene, og dermed giver haven en mere fast struktur.Derudover  er der det mere flygtige som lys, luft, atmosfære og stemning, der bevirker at haven altid er foranderlig, og kan vise nye sider af sit væsen.Noget andet er, at haven sommeren i gennem er en natulig forlængelse af huset.Det er da vigtigt at en have har en stil, men endnu vigtigere synes jeg det er, at den har frodighed.Græsserne giver en hvis lethed i bedene samtidig med, som her, at haven ikke kan overskues på én gang.Undertiden finder vi småting som denne vandsten, der kan indfælles i havens mikrokosmos og indgår i forskellige stilleben.Siddepladserne er vigtige. Man bør ind imellem sætte sig midt blandt alle havens sanseoplevelser.En gruppe af små trug, der er som små haver i havenGrøn beplantning på huset skaber sammenhæng mellem hus og have.Et kig ind i havens 'vildskab'.


17 kommentarer:

 1. Helt underbara och fantastiska bilder...jag bara njuter :)
  Sommarkram från Titti

  SvarSlet
 2. Hej Titti.
  Tak. Det glæder mig, at du nyder mine billeder.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 3. Av alle vakre bilder likte jeg nok det siste best. Kombinasjonen av planter tiltaler meg og hele bildet utstråler ro og harmoni.
  Håper dere får en fin dag imorgen med mange besøkere.
  MVh Nora

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nora.
   Tak, Jeg holder selv meget af netop det billede du nævner. Vi har allerede mange gæster i haven.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 4. Jeg ville ønske jeg kunne være der i morgen og se jeres vidunderlige have med egne øjne, men det skal nok lykkes en dag. God fornøjelse!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla.
   Tak, du skal være velkommen.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 5. Hej Jørn.
  Du viser som altid meget stemningsmættede billeder fra jeres vidunderlig have, akkompagneret med din altid poetiske tekst. En skøn reklame for jeres vidunderlige have, som er mindst lige så stemningsfuld, sansefuldt og æstetisk i virkeligheden. Tak for kig endnu en gang.
  Knus
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene.
   Tak for din søde kommentar. Det er hyggeligt at du kigger med.
   Venlig hilsen og knus.
   Jørn

   Slet
 6. Ih hvor er der smukt i haven. Dejlig med et grønne og alle de fine sten og ting der fanger øjet. I har en skøn stemning - jeg ville ønske det var muligt at komme forbi i dag, men bor desværre i den anden del af Danmark. Jeg besøger 2 haver i dag. Det er skønt I holder åben have. Flot formklippet spiral Buksbom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne.
   Også tak for din kommentar. Det glæder mig alle de mange ting du hæfter dig ved. God fornøjelse med dine havebesøg.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 7. Så mycket vackert! Nu har jag njutit en stund av allt det fina.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvarSlet
 8. Hej Birgitta. Tak. Det glæder mig, at du nyder mine billeder.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 9. sansefuldt og æstetisk i virkeligheden. Tak for kig endnu en gang.


  ทางบ้าน

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Roth.
   Tak for dine mange kommentarer rundt på mine indlæg.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 10. I wish I could be there tomorrow and see your wonderful garden with my own eyes, but it will probably be one day. Enjoy!

  หนังตลก

  SvarSlet
 11. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ดูหนัง

  SvarSlet
 12. Jeg takker ydmykt for at jeg fikk se og vandre i denne haven, sammen med mange andre norske hagevenner....mitt problem er at jeg ikke har noen trær som kan skape skygge....lærer allikevel mye av det du skriver....flotte bilder takk..

  SvarSlet