torsdag den 26. september 2019

Tilbageblik på en sommer - september.

 Vi har passeret efterårsjævndøgn og kan pludselig mærke, at det er en anden luft, der omgiver os, når vi kommer ud i haven. Vi har haft en del dage med regndis og gråvejr og et lys, der er neddæmpet, men alligevel er godt fotolys - for ud af det grålige dis kan havens poetiske stemninger sagtens opstå.I staudebedet er det her sølvlys en blå floks, der spiller fint sammen.


Ligegyldigt hvor i haven vi placerer de små olivenoliekander, synes vi, at de falder fint ind i omgivelserne. Vi har fundet dem rundt i middelhavslandene, hvor de åbenbart havde deres plads i køkkenet, men hos os synes vi, at deres rustikke udseende harmonerer med de grønne planter. Vi tager dem ind om vinteren.Det er helt utroligt hvor godt den lille potteplante Husfred klarer sig ude. Den er tæppedannende og smuk med sin friske grønne farve. Den visner om vinteren, men dukker op igen til foråret.Vinget benved, Euonymus Alatus bliver smukkere og smukkere dag for dag med en dybere glød i de karmoisinrøde blade.


Et begyndende vemod kan dukke op, når de første Hosta får den gule efterårsfarve, for nu er det helt tydelig hvilken vej det går.  Men samtidig ved vi, at vi går en tid i møde med et væld af smukke efterårsfarver.
10 kommentarer:

 1. Dejlige efterårsbilleder. Husfreden er fin.
  Vh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth.
  Tak. Ja nu er det efterårsfarverne, vi kan glæde os over - senere bliver der lidt mere stille - men det er jo også rart i en periode, at kunne samle sig om andre ting end haven.
  Venlig hilsen
  Jørn.

  SvarSlet
 3. Der er en fin dybdevirkning i den måde, jeres have er lagt an på. Når man ser de sidste to billeder, virker haven meget stor, og man får en fornemmelse af at kunne gå meget langt ind imellem buske og træer. Flotte billeder!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna.
   Tak. Jeg var oprindelig meget opmærksom på netop perspektivet, hvor man visse steder ser langt og for variationens skyld også steder, hvor man ser tingene tæt på. Også det, at man ikke kan overskue haven fra et sted, men får lyst til at gå sig en tur for at se, hvad der gemmer sig længere fremme.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet
 4. September er min yndlingsmåned, måske fordi jeg bedre kan følge med, når naturen slækker på tempoet, men også p.g.a. de klare dage. I år har der ikke været så mange af de skarpe blå dage og så er det jo godt de grå og disede dage også er smukke, som på dine billeder.
  Der er fine kontraster i jeres have, og de tilføjer en ekstra perspektiv-virkning.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 5. Hej Ulla.
  Du har egentlig ret, det er som om der kommer lidt mere ro over haven i september - også variationen i vejret. Vi er meget opmærksomme på kontrasterne, der er med til at tydeliggøre havens komposition.
  Venlig hilsen
  Jørn

  SvarSlet
 6. Hej! Ni har det så oerhört vackert att det gör riktigt ont. En drömträdgård som besökarna säkert gärna återvänder till...Vilken känsla för estetik, färg, form...
  Tack för denna rundvisning!
  Ha det så gott i ert helt underbara paradis!
  /Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anja.
   Tak for de venlige ord. Ja, vi har mange gæster hen over en sommer og får os megen hyggelig havesnak. Det er simpelt hen blevet en livsstil at åbne haven for gæster.
   Venlig hilsen
   Jørn.

   Slet
 7. Hallo Jorn,
  ich habe sehr viele Anregungen von ihrem wunderschönen Garten aufgegriffen und bei mir mit eingebracht. Manche Pflanzengruppen bekommen ein markantes Tongefäß, das hat auch praktische Gründe. Diese füllen sich bei (meist seltenem)Regen mit wertvollem Gießwasser, das ich gleich an Ort und Stelle für bedürftige Pflanzen verwenden kann.
  Heute am frühen Morgen sah ich ich auf einem Stein eine fremde kleine alte Tonvase.
  Ein unbekannter Gartenfreund hat sie hingestellt.
  Eine schöne Herbstzeit
  Gertraud

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gertrud.
   Det er dejligt med de mange idéer, og det at være kreativ og skabende i sin have. Det giver fred i sindet og god livskvalitet at være optaget af sin have.
   Venlig hilsen
   Jørn

   Slet