lørdag den 29. juni 2013

Havens design.


Rosens navn er Heidelberg, den blomstrer ved vores bryggersdør hver sommer, som en af de tidligste. Som mange andre roser er den utrolig smuk i sin opbygning, eller design om man vil - naturens eget design, der jo gang på gang henrykker havefolk.Man kan altså tale om naturens eget design. Noget andet er haveejrens valg af planter og sammensætningen af disse, hvor det handler om menneskers bevidste valg at designe på, og endelig kan man tale om hele havens udformning som én stor design-opgave. 
Da jeg for mange år siden fik min grunduddannelse på teknisk skole talte man om formgivning. Langt senere dukkede ordet `design` op, der nok lød lidt smartere, men begrebet design inkluderer vel ud over formgivning også funktion.I haven kan den enkelte være sin egen designer. Og det er jo noget af det, der gør det spændende at gå i haven. Kunst, kunsthåndværk,  arkitektur, natur, musik og haver kan løfte menneskers sind og gøre dem glade. Det at gå i haven, og være kreativ, og realisere nye ideer og eksperimenter, modvirker sortsyn og depression.Sammensætning af materialer som sten og trærødder til havens planter kan fremhæve disses skønhed og skabe spændende detaljer.Det kan være det lette og yndefulde- eller det lidt mere robuste.Det runde, blanke og glatte mod det hårde og ru.Man kan svinge fra detaljer til større helheder.


Det er spændende at gå på jagt med kameraet, og vælge udsnit af havens helheder.Havens mange sten indbyder til skulpturelle lege.Sten og planter klær´ hinanden.


9 kommentarer:

 1. Som en saga att vandra runt bland dina bilder!/ Annica

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annica
   Det var hyggeligt, at du kiggede ind og tog en tur rundt blandt mine billeder.
   Kh. Jørn

   Slet
 2. Svar
  1. Hej Lydia
   Jeg syntes nok, at jeg hørte et dybt suk, da du vandrede gennem haven.
   Kh. Jørn

   Slet
 3. At komme ind på din side er som at komme ind i en hule, hvor man får eventyrlige oplevelser. Hvor er du god til sten og planter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Jeg har aldrig tænkt på haven som en hule, men den kan jo virke ret intim på grund af sin størrelse, hvor det hele kommer tæt på. Det glæder mig, at den giver dig oplevelser - tak.
   Kh. Jørn

   Slet
 4. Jeg var lige på besøg, det ser som altid flot ud. Vi havde et vellykket blogtræf her hos mig i dag.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Hyggeligt at du kiggede ind. Det lyder hyggeligt med dit blogtræf - det er altid dejligt at få havefolk på besøg.
   Kh. Jørn

   Slet
 5. Dear Jørn,
  Is this your own garden? Very beautiful photos and it certainly does reveal your passion. Enjoy this summer with lots of opportuniy for making photos.
  Mariette

  SvarSlet