tirsdag den 25. juni 2013

Midsommerfrodighed.


Frodighed er ordet, der lige nu falder én ind. Haverne og landskaberne bugner her ved midsommertid.

Motivet med hyldetræet kørte vi forbi på vej hjem fra sommerhuset derude på Molslandet. Jeg finder motivet `malerisk`og får sådan en lyst til at tegne det og male det i akvarel - allerede sidste sommer havde jeg kig på motivet, men lige pludselig var hyldetræet afblomstret og muligheden for at forevige de hvide blomster var forpasset.

Hylden dukker jo op alle vegne, selv på de magreste jorder. En gammel talemåde siger: "Hvor hylden ikke vil gro, kan mennesker ikke bo". Det er lige nu, at "hyldene dufter i stuen ind, ude fra Danmarks haver". Jeg plukkede en håndfuld hyldeblomster forleden  nede på vores strandeng og overhældte den med noget vodka. Efter at have trukket et par timer, har drammen allerede en pragtfuld smag af sommer. Hos os er det en tradition, at hyldesnapsen nydes til friskstegte fiskefrikadeller - for så er det altså bare midsommer.Det er altid en overraskelse at komme hjem og se til haven efter tre - fire dages fravær. Der sker rigtig meget på denne årstid, og man oplever, at havens frodighed lige nu er total. Der skal reguleres lidt, så de kraftigste planter ikke tager overhånd på bekostning af de knap så livskraftige.Planterne der indgår i det vante kig fra stuevinduet, har fået mere volumen.


Havens frodighed er vigtig for os - nok også vigtigere end havens stil. Vi søger det varierede og tilstræber noget naturligt, der kan spille op mod de mange klippede strukturer, og tilsammen skaber planterne en kontrast, der giver spænding, og er med til at gøre oplevelsen af bedene lidt mere interessant.


Der er vel ikke noget som løvefod til at give frodighed. Vi har den mange steder i haven, og plukker den lige nu ind i store buketter.Vores have er blevet til ved impulsive ideer, der er opstået under havens opbygning. Ikke alt viste sig at holde, og måtte  ændres. Det er vel vilkårene for en levende have, at den til stadighed er under ombygning.


Fingerbøl og lupiner fortæller også om midsommer.
2 kommentarer:

 1. Hej Jørn
  Det ser flot ud det hele, man skal ikke vende ryggen til ret længe, så er det hele groet voldsomt, når man vender tilbage, men det skal vi ikke klage over.
  Du har også den hvide martagonlilje kan jeg se, den er så fin.
  Der er ikke meget tid til at blogge i denne tid, vi har travlt i vores haver.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, der er grøde i det, og du har ret, det skal vi bestemt ikke klage over.
   Kh. Jørn

   Slet